Λαχανοντολμάδες!
υλικά:
1 αφράτο λάχανο
600 γρ. κιμά από μοσχάρι
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
(2-3 λεμόνια + 3-4 κ. σ. κορν φλάουρ)(2-3 λεμόνια + 2 αυγά)
1 κύβο λαχανικών
εκτέλεση:
1. Πρώτα βγάζουμε δυο φύλλα εξωτερικά και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι που έχει το λάχανο. Το αφαιρούμε κόβοντας κωνικά το κοτσάνι προς τα μέσα. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι την μέση νερό και την βάζουμε να βράσει μαζί με το λάχανο. Όταν αρχίζει να ξεκολλάει
ένα ένα φύλλο από το λάχανο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Να μην είναι ούτε σκληρό, ούτε να σκίζετε γιατί δεν θα μπορούμε να διπλώσουμε τα ντολμαδάκια.
2. Βαζουμε στο multi το κρεμμύδι με τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε μέσα στον κιμά, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τα ζυμώνουμε.
3. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο όχι πολύ μεγάλο και κιμά όσο ένα καρυδάκι και διπλώνουμε όπως στις φωτο.
4. Τα τοποθετούμε με σειρά μέσα στην κατσαρόλα αφού έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο αλατάκι και πιπεράκι στον πάτο της κατσαρόλας.
Φτιάχνουμε και δεύτερη στρώση αν έχουμε υλικά.
5. Καλύπτουμε με λίγα σκέτα φύλλα για να μας τα κρατάει στο βράσιμο. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και τον κύβο.
6. Το βάζουμε στην φωτιά, καλύπτουμε με πιάτο και ρίχνουμε βραστό νερό έως να τα σκεπάσει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
7. Αφού έχουν βράσει αφαιρούμε το πιάτο και τα φύλλα. Στύβουμε τα λεμόνια και τους προσθέτουμε λίγο ζουμάκι σε ένα μπολ, ανακατεύοντας ριχνουμε και το κορν φλάουρ. Το προσθέτουμε στο φαγητό μας , το αφήνουμε να πάρει 3-4 βράσεις για να χυλώσει και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε αυγολέμονο, κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια, ριχνουμε τους κρόκους συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε και το λεμονοζουμο. Το ρίχνουμε επάνω στο φαγητό μας και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε αυγολέμονο, κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια, ριχνουμε τους κρόκους συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε και το λεμονοζουμο. Το ρίχνουμε επάνω στο φαγητό μας και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου