Πασχαλινά τσουρέκια!!

υλικά:
υλικά:
200 γρ. μαγιά φρέσκια
12 αυγά
1 κιλό ζάχαρη+ (1 κούπα ακόμα αν τα θέλετε πιο γλυκά)
2,5-3 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαχλέπι
1/3 φακελάκι μαστίχα
3- 4 βανίλιες
800 ml γάλα
750 γρ. βούτυρο
4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κ. του γλ. αλάτι
2-3 αυγά για το γυάλισμα
αμύγδαλο φιλέ για το στόλισμα
αμύγδαλο φιλέ για το στόλισμα
εκτέλεση:
1. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ :
Σε μπολ ρίχνουμε το μισό περίπου χλιαρό προς ζεστό γάλα διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Το αφήνουμε περίπου 30'-60'.
2. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΥΜΗΣ :
α) Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα,προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι για να λιώσουν.

β) Λιώνουμε το βούτυρο, ΟΧΙ σε δυνατή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο.
γ) Χτυπάμε με το γουδί ή στο multi το μαχλέπι με την μαστίχα μαζί με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη (μυστικό για να μην κολλάει η μαστίχα)
δ) Χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα για να ζεσταθούν.
.JPG)
ε) Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση.Προσθέτουμε το προζύμι,το γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά και τα μπαχαρικά μας. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε το βούτυρο πιάνοντας την ζύμη από τις άκρες και την φέρνουμε προς το κέντρο. Με αυτό τον τρόπο ζυμώματος πετυχαίνουμε τις ''κλωστές'' στο τσουρέκι.(η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή )αν σας είναι σφιχτή λιώνουμε και προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμα. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και διογκωθεί.

Όταν έχει φουσκώσει καλά παίρνουμε κομμάτι κομμάτι από την ζύμη και την πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαμαρινάκια με λαδόκολλα, τα αφήνουμε πάλι να διογκωθούν.

Χτυπάμε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι απαλά τα τσουρέκια τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C- 190C για περίπου 20'-30' .

Καλή επιτυχία!
ε) Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση.Προσθέτουμε το προζύμι,το γάλα με την ζάχαρη και τα αυγά και τα μπαχαρικά μας. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε το βούτυρο πιάνοντας την ζύμη από τις άκρες και την φέρνουμε προς το κέντρο. Με αυτό τον τρόπο ζυμώματος πετυχαίνουμε τις ''κλωστές'' στο τσουρέκι.(η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή )αν σας είναι σφιχτή λιώνουμε και προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμα. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και διογκωθεί.
Όταν έχει φουσκώσει καλά παίρνουμε κομμάτι κομμάτι από την ζύμη και την πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαμαρινάκια με λαδόκολλα, τα αφήνουμε πάλι να διογκωθούν.
Χτυπάμε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι απαλά τα τσουρέκια τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C- 190C για περίπου 20'-30' .
Καλή επιτυχία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου