Αφράτα κουλουρια Θεσσαλονίκης

Αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης!

υλικά ζύμης:
1 ποτηρ. του κρασιού φρέσκο γάλα χλιαρό
1 ποτηρ. του κρασιού καλαμποκέλαιο
1 κουπ. ζεστό νερό
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
4 κουπ. αλεύρι
υλικά επικάλυψης:
1 σφηνάκι πετιμέζι
1/2 σφηνάκι καλαμποκέλαιο
1 σφηνάκι νερό
σουσάμι
εκτέλεση:
Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει.
 την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διογκωθεί για 1,5-2 ώρες περίπου
όταν φουσκώσει η ζύμη την βάζουμε πάνω στον πάγκο και την ρολλάρουμε σαν "φρατζόλα"
 την κόβουμε σε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός μεγάλου μανταρινιού
 τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε περίπου 15'
παίρνουμε μία μία μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε λεπτό κορδόνι
 το διπλώνουμε στην μέση και το στρίβουμε
ενώνουμε τις δύο άκρες
 μπορούμε να βάλουμε και σταφίδες, κρανμπερι, ξηρούς καρπούς
 σε δύο βαθιά πιάτα ρίχνουμε τα υλικά επικάλυψης
 βαπτίζουμε τα κουλούρια μας στο μείγμα: πετιμέζι-καλαμποκέλαιο-νερό
 μετά τα βάζουμε στο σουσάμι
 και στην σειρα στο ταψί αφού έχουμε βάλει λαδόκολλα, με λιγη απόσταση το ένα από το άλλο
 τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190c για 20'-25' περίπου
είναι έτοιμα
Καλή επιτυχία
🍞👌

Σχόλια