Κέικ με χουρμάδες σάλτσα καραμέλας & παγωτό

Κέικ με χουρμάδες σάλτσα καραμέλας & παγωτό 

υλικά για το κέικ:

250γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (χωρίς σιρόπι)

1κ.γλ. σόδα

11/2 κουπ. καυτό νερό

2 αυγά

125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουπ. καστανή ζάχαρη

 2 βανίλιες

13/4 κουπ. αλεύρι για κέικ

υλικά για την καραμέλα:

1 κουπ. καστανή ζάχαρη

300ml. κρέμα γάλακτος

60γρ. βούτυρο

1 βανίλια

*Παγωτό βανίλια

εκτέλεση για το κέικ:

1. Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ μαζί με την σόδα και το καυτό νερό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για περίπου 10'.

Μετά τα 10' πολτοποιούμε τους χουρμάδες όπως είναι μέσα στο μπολ με το ραβδομπλένετερ ή με ένα πιρούνι.

2. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και 

προσθέτουμε το βούτυρο

την βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι

 

Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τον πολτό από τους χουρμάδες, 

ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

3. Σε 22εκ. βουτυρωμένο ή με λαδόκολλα ταψί ρίχνουμε το μείγμα

ψήνουμε στους 180c για 35' περίπου.

 εκτέλεση για την σάλτσα καραμέλας:

Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά 

 ανακατεύουμε συχνά, 

όταν αρχίσει να φουσκώνει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε 2'-3'. 

***

Όταν ψηθεί το κέικ και το βγάλουμε από τον φούρνο του κάνουμε τρύπες

 και περιχύνουμε την μισή σάλτσα καραμέλας

κόβουμε σε κομμάτια όπως είναι ζεστό και το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό και σάλτσα καραμέλας

Καλή επιτυχία!

Σχόλια